101 ΠΟΡΤΕΣ - Syrah

Ο μύθος για τις 100 πόρτες του ιστορικού καστρομονάστηρου της Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας και την μοναδική μυστική ανεξερεύνητη πόρτα που οδηγεί στην ανεύρεση αμύθητου θησαυρού, παραδίδεται από γενιά σε γενιά και μας συναρπάζει.
Μυστήριο όμως κρύβει και η ανακάλυψη της εξαίσιας γεύσης του βελούδινου κρασιού παλαίωσης της διεθνούς ερυθράς ποικιλίας Syrah από την καλλιέργεια των βιολογικών αμπελώνων της Μονής. Αξίζει να το δοκιμάσετε για να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία του μύθου!
Μυστήριο όμως κρύβει και η ανακάλυψη της εξαίσιας γεύσης του βελούδινου κρασιού παλαίωσης της διεθνούς ερυθράς ποικιλίας Syrah από την καλλιέργεια των βιολογικών αμπελώνων της Μονής. Αξίζει να το δοκιμάσετε για να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία του μύθου!
Φιλόθεος - Οίνος φυσικώς γλυκύς

Ο γλυκύς εκκλησιαστικός ευχαριστήριος οίνος που χρησιμοποιείται στην λατρεία του θεού, ο οίνος που ευλόγησε ο Χρηστός. Κατά την συνεχιζόμενη παράδοση των πατέρων της Μονής ανέκαθεν παραγόταν γλυκύς οίνος. Στις μέρες μας η παράδοση αυτή διατηρείται με την καθοδήγηση του Ηγούμενου Φιλόθεου Σπανουδάκη, το λιάσιμο των σταφυλιών και τις παλαιές τεχνικές. Το αποτέλεσμα είναι ένας παραδοσιακός εξαιρετικός γλυκύς οίνος.
ληνός - Λιάτικο

Η εγχάρακτη επιγραφή στον μοναστηριακό Ληνό, κτισμένο το 1709 από τον ηγούμενο Καλλίνικο, αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία ότι στα κτήματα της ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής-Τοπλού Σητείας καλλιεργούνταν η γηγενής ποικιλία λιάτικο. Το πάτημα των σταφυλιών γινόταν στα πατητήρια και ο μοναστηριακός οίνος που παραγόταν ήταν εξαίρετος και ονομαστός.
Η παράδοση συνεχίζεται με την ίδια ευλάβεια μέχρι τις μέρες μας. Η αρχαία αυτή ερυθρά ποικιλία του κρητικού αμπελώνα καλλιεργείται βιολογικά και οινοποιείται στις εγκαταστάσεις του σύγχρονου οινοποιείου της Μονής, αναδύοντας με έμφαση τα μοναδικά χαρακτηριστικά της.
Η παράδοση συνεχίζεται με την ίδια ευλάβεια μέχρι τις μέρες μας. Η αρχαία αυτή ερυθρά ποικιλία του κρητικού αμπελώνα καλλιεργείται βιολογικά και οινοποιείται στις εγκαταστάσεις του σύγχρονου οινοποιείου της Μονής, αναδύοντας με έμφαση τα μοναδικά χαρακτηριστικά της.