Ληνός
Ερυθρός Ξηρός Βιολογικός Οίνος, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Λασίθι
Η επιγραφή στο μοναστηριακό Ληνό, κτισμένο το 1709 από τον ηγούμενο Καλλίνικο, αποτελεί μαρτυρία ότι στα κτήματα της Ιεράς Μονής Τοπλού Σητείας καλλιεργείτο η γηγενής ποικιλία λιάτικο. Ο μοναστηριακός οίνος που παραγόταν ήταν εξαίρετος και ονομαστός. Συνεχίζοντας με την ίδια ευλάβεια μέχρι τις μέρες μας, η αρχαία αυτή ερυθρά ποικιλία του κρητικού αμπελώνα καλλιεργείται βιολογικά και οινοποιείται στις εγκαταστάσεις του σύγχρονου οινοποιείου της Μονής, με έμφαση στα μοναδικά χαρακτηριστικά της.
Ποικιλίες
Λιάτικο 100%
Από το 1709, με την πρώτη αναφορά του στον ιστορικό Ληνό της Μονής, το Λιάτικο έχει καταστεί η κεντρική ποικιλία του αμπελώνα μας, υπογραμμίζοντας την αδιαμφισβήτητη σύνδεση της Μονής Τοπλού με τον αμπελοοινικό πλούτο της Κρήτης.
Στη Μονή Τοπλού, το Λιάτικο Ερυθρό είναι σύμβολο της κρητικής παράδοσης και αριστείας στην οινοποίηση. Καλλιεργείται στους βιολογικούς αμπελώνες της Μονής, προσφέροντας ένα κρασί με μοναδικότητα και εξαιρετική ποιότητα. Κάθε φιάλη είναι το αποτέλεσμα της αφοσίωσης και της τέχνης της οινοποίησης, αποκαλύπτοντας αρώματα και γεύσεις που εξελίσσονται με τον χρόνο, αποδίδοντας φόρο τιμής στην κρητική γη και παράδοση.
Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά
Άρωμα: Αποκαλυπτικά αρώματα από βύσσινο και κεράσι, σε συνδυασμό με ώριμες σταφίδες και έντονες ζωικές νότες που προσδίδουν βάθος και πολυπλοκότητα, δημιουργώντας έναν εξαιρετικά πλούσιο και συναρπαστικό χαρακτήρα.
Γεύση: Στρογγυλό και γεμάτο, με μετρίου σώματος χαρακτήρα και μέτρια οξύτητα, που συνδυάζεται με καλοσχηματισμένες τανίνες, προσφέροντας ισχυρές γεύσεις ώριμων κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι και δαμάσκηνο.
Επίγευση: Μεσαίας διάρκειας, με έντονα κόκκινα φρούτα που συνδυάζονται με νύξεις μπαχαρικών και παραμένουν ζωηρά στον ουρανίσκο, αφήνοντας μια αίσθηση φρεσκάδας και βάθους που παραμένει αξέχαστη.
Food Pairing
Γενικές Κατηγορίες: Κόκκινα κρέατα, Πιάτα με Μανιτάρια, Πλούσιες Σάλτσες.
Συγκεκριμένα Πιάτα:
- Παστίτσιο: Οι πλούσιες γεύσεις του κρασιού συμπληρώνουν την κρεμώδη και αρωματική γεύση του παστιτσιού.
- Ριζότο με Μανιτάρια: Η ουμάμι γεύση των μανιταριών ενισχύει τις νότες δέρματος και μπαχαρικών του κρασιού.
- Μοσχαράκι Κοκκινιστό: Η πλούσια γεύση του κοκκινιστού μοσχαριού συνδυάζεται τέλεια με την πολυπλοκότητα του κρασιού.
Παλαίωση στη Φιάλη
Έως 10 χρόνια. Καθώς παλαιώνει, αναπτύσσει πιο σύνθετα αρώματα και γεύσεις, ενισχύοντας την πολυπλοκότητα και τη δομή του.
Διακρίσεις
Decanter World Wine Awards 2022, Bronze Medal 89 points
Decanter World Wine Awards 2021 , Bronze Medal 87 points
Decanter World Wine Awards 2020 , Silver Medal 91 points